Det er nyttig å kjenne til de normale reaksjonene etter kirurgiske inngrep i munnhulen.
Blødning: Det er ikke uvanlig med blødning de første dagene etter en operasjon. Sørg for kompresjon (trykk) mot såret i ca 10 min. Ta f. eks et sammenrullet rent lommetørkle plassert over såret. Bit forsiktig sammen. Kompress/lommetørkle kan byttes ved behov. Husk å være i ro sittende i lett tilbakelent stilling.
Blåmerke: Etter operasjonen kan det - spesielt hos eldre - oppstå blåmerke i ansiktet/på halsen. Dette vil forsvinne i løpet av en uke og er ikke farlig.
Smerter: Smertene er vanligvis størst operasjonsdagen etter at bedøvelsen har sluttet å virke. Bruk smertestillende medikamenter som ordinert.
Hevelse: Hevelsen er oftest på topp etter 2 døgn. Isposer kan plasseres, men vil ikke dempe hevelsen. Dette er kun effektivt på operasjonsdagen.
Redusert gapeevne: Spesielt etter fjerning av visdomstenner vil det bli noe stivhet i kjeven. Dette vil normalt gi seg etter 1-2 uker. Hvis det går lang tid kan det være aktuelt å gjøre gapeøvelser etter instruksjon fra klinikken.
Feber: Kroppstempraturen kan være noe forhøyet de første døgnet etter operasjonen. Dersom tempraturen skulle fortsette å stige bør du kontakte klinikken.
Spising: Vent 2 timer etter inngrepet med å spise, drikke og skylle munnen. Ellers kan det være en fordel med bløt kost og rikelig med drikke de første dagene etter operasjonen.
Alkohol/røyk: På operasjonsdagen frarådes både røyk og alkohol, da sårhelingen vil forstyrres. Alkohol har i tillegg negativ effekt på visse medikamenter som brukes i forbindelse med inngrepet.
Munnhygiene: God munnhygiene med forsiktig bruk av tannbørsten er gunstig for sårtilhelingen. I visse tilfeller er det gunstig med desinfiserende munnvann.
Kroppsanstrengelser: Unngå større fysisk aktivitet de første dagene etter operasjonen.
Medikamenter: Ta medisiner som angitt og skyll gjerne munnen i 1 minutt morgen og kveld med Corsodyl/Klorhexidin eller lignende i ca i uke etter inngrepet. Paracetamol og ibuprofen leveres uten resept. Brukes etter behov. Ellers bruk medikamenter som blir skrevet ut av klinikken.